Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви важна новина по време на посещение

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви важна новина по време на посещение
Коментари Харесай

Огромен пробив: Гърция пуска турски туристи на 10 острова без визи

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис обяви важна вест по време на посещаване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина. Според информация от турската частна телевизия NTV, турски жители ще имат опция да посещават 10 гръцки острова в Егейско море без авансово издадена виза, съобщи News.bg.

Седемдневната туристическа виза за турците ще бъде издавана на границата директно преди тяхното влизане в Гърция. Сред островите, които се включват в тази облекчена регулация, са Хиос, Лесбос, Родос, Самос, Кос, Кастелоризо, Патмос, Лерос, Калимнос и Сими.

Този ход идва след посещението на турския президент, което беше първото му в Гърция от шест години насам. По време на срещата в Атина, Кириакос Мицотакис и Реджеп Тайип Ердоган подписаха декларация за другарски връзки и добросъседство, в която се дадоха обещание да се въздържат от дейности, които биха могли да основат напрежение и да позволяват разногласията сред двата прилежащи народи по другарски метод.

Освен въпроса за облекчаването на визовия режим за туристически пътувания на турците, диалозите включваха и опцията за освобождение от визи, за поощряване на по-тясното съдействие сред турските и европейските студенти. Този ход се вписва в постепенните старания за възстановяване на взаимоотношенията и съдействието сред Гърция и Турция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР